Kniha: Ružové víno

Môj otec je veľký nadšenec vína a k svojím narodeninám dostal knihu, ktorá sa zaoberala vínami. Kniha samozrejme zaujala aj mňa. Prečítala som si viacero strán a dokonca som nadobudla nové informácie a poznatky, o ktorých som donedávna vôbec netušila.  Najzaujímavejšie bolo pre mňa čítanie o ružovom víne, o ktorom som dovtedy toho veľa nevedela. Zdalo sa mi neatraktívne a menej zaujímavé ako červené či biele víno.  Predtým, než sa mi dostala do rúk táto kniha som žila v domnienke, že ružové víno získam zmiešaním červeného a bieleho vína, čo však absolútne nie je pravda. Moja domnienka bola vyvrátená, ružové víno sa získava takmer rovnakým postupom ako biele víno, avšak zo šťavy bobúľ modrého viniča.

V kategórií ružové vína sa rozoznávajú dva základné druhy, a to je Rosé a Klaret. Sú od seba navzájom odlišné, najviac ich však odlišuje proces ich spracovania. Rozdielne je aj ich zafarbenie a chuť. Víno Rosé sa získava z odrody viniča modrého a jeho bobúľ, ktoré sa rozomelú a nechajú vykvasiť počas niekoľkých nasledujúcich hodín. Druh ružového vína Klaret možno taktiež získať z bobúľ viniča modrého. V technológii ich spracovania však nastáva rozdiel – bobule hrozna sa nerozomelú, iba sa jemne vylisujú.

V knihe bolo uvádzané, že konečný výber spotrebiteľa dokáže ovplyvniť aj odtieň jeho farby. Bledšie odtiene ružovej v konzumentovi evokujú fakt, že víno nemusí byť až také kvalitné a chuťovo príjemné, a práve z tohto dôvodu pri výbere uprednostnia tmavšie farby ružového vína. To je však len domnienka, pretože na kvalitu ružového vína má dosah viacero faktorov, hlavne spôsob jeho spracovania, množstvo použitého farbiva či odroda, z ktorej je vyrobené.

V minulosti som ružové víno považovala za nepodarenú napodobeninu červeného a bieleho vína. Kniha, ktorá sa mi náhodne dostala do rúk však zmenila môj názor naň. V budúcnosti sa už určite nebudem brániť poháru kvalitného ružového vína.

 

Zdroj

rr