Časová organizovanosť

V mojom okolí je hromada ľudí, ktorá tvrdí, že nemá čas. Veľa práce a povinností síce vedia spôsobiť, že nemáme voľného času na rozdávanie, ale som presvedčená, že pri správnom zorganizovaní času sa voľný čas vždy nájde. Najdôležitejšie opatrenie je napríklad antiprokrastinácia.

Môj kamarát Igor ma požiadal o  zlepšenie jeho časovej organizovanosti. Súhlasil som a pustili sme sa do toho. Spočívalo to v tom, že som počas doby jedného týždňa, trávil celé dni s ním.

Prvý krok spočíval v tom, že dopredu sme si urobili plán vecí, ktoré potrebuje ten týždeň splniť. Bol rozdelený na dve časti. V jednej časti bola časť neodkladných povinností   a v tej druhej boli spomenuté  extra veci, ktoré v prípade, že sa odložia, nič hrozné sa nestane.

Do časti extra povinností patrilo napríklad to kúpiť nový kompresor, či nachystať veci na maľovanie bytu v čom spočívalo zastaviť sa v obchode, ísť na večeru so svokrovcami, povysávať auto, kúpiť letenky na letnú dovolenku a opraviť splachovanie. Všetky tieto veci patrili k tým, ktoré sa nemuseli stihnúť.

A aké poznatky mi týždeň, ktorý som mal vyhradený na pozorovanie Igora priniesol? Musím povedať, že skutočne katastrofické. Igorove fungovanie je spontánne a chaotické. Ako prvé splnil všetky úlohy zo zoznamu – tento týždeň nemusíš a v podstate mu na nič iné nezvýšilo dosť času.

Prvé dva dni bol nadšený, koľko toho už stihol, ale ku koncu týždňa sa jeho nálada začala postupne meniť k horšiemu, pretože prišiel na to, že tie dôležité veci, nemá šancu stihnúť a dostával sa do veľkého časového stresu.

Ďalším negatívom bol tiež fakt prokrastinácie a hodiny času zbytočne stráveného bezduchým sledovaním sociálnych sietí.

Už sa teším na ďalší týždeň, kedy Igorovi poskytnem konkrétnejšie rady k zlepšeniu jeho fungovania a zorganizovaním si času.

Igor to minulý týždeň dosť pokazil, preto to bude pre mňa skúška ohňom, ale nevadí, výzvy mám rád!